The theme of today's board is Learning Disability Services (LD)



Public Meeting of the Trust Board 9.30 am Thursday 23 May 2019

Venue: NSPCC Training Centre, Beaumont Leys

	public meeting						
Item No.	Timings	Item	Purpose	Paper Ref	Discussion to be led by		
1	9.30	Apologies for absence: and welcome: Mark Farmer (Healthwatch)			Cathy Ellis		
2	10 mins	Patient voice film – learning disability service	Quality Improvement		Anne Scott		
3	9.40	Declarations of interest in respect of items on the agenda					
4		Minutes of the previous meeting, 25 April 2019	Assurance	А	Cathy Ellis		
5		Matters arising actions	Assurance	В	Cathy Ellis		
		Action 860i – update to the board following suicide prevention conference in May			Sue Elcock		
6		Chairman's Report	Information	С	Cathy Ellis		
7		Chief Executive's environmental scan	Information	D	Pete Miller		
		Risk					
8	9.50 10 mins	Board Assurance Framework	Assurance	Oral	Pete Miller		
Total fo	or section =	30 minutes Strategy					
9	10.00 5 mins	Better Care Together (BCT), Sustainability and Transformation Partnership (STP) status, and System Leadership Team (SLT) update	Information	Oral	Pete Miller		
		 Better Care Together Partnership Board briefing 		E			
10	10.05 20 mins	STP workstream – Leicester, Leicestershire and Rutland LD Transforming Care Programme (TCP) & Marmot report Sarah Warmington in attendance:	Information	Present ation	Helen Thompson		

Drafted 20190401 Updated: 20190522

		Jules Galbraith						
Total f	or section =	25 minutes						
Performance and Assurance Reports								
		aken as read) from board committees:						
•		ave been reviewed at one or more of the board		Oral	1:-			
11	10.25 5 mins	Quality Assurance Committee highlight report, 21 May 2019	Assurance	Oral	Liz Rowbotham			
12	10.30 5 mins	 Patient and Carer Experience and Involvement (including Complaints) quarter 4 report 	Assurance	F	Anne Scott			
13	10.35 5 mins	Patient Safety Report – quarter 4	Assurance	G	Anne Scott			
14	10.40 5 mins	Mortality data quarterly report	Assurance	Н	Sue Elcock			
	10.45 10 mins	Break						
15	10.55 5 mins	Finance and Performance Committee highlight report, 21 May 2019	Assurance	Oral	Faisal Hussain			
16	11.00 5 mins	Finance monthly report – month 1	Performance	li lii	Dani Cecchini			
17	11.05 10 mins	Integrated Quality and Performance monthly report	Performance	J1 J2 J3	Dani Cecchini			
18	11.15 5 mins	Audit and Assurance Committee highlight report, 3 May 2019	Assurance	К	Darren Hickman			
19	11.20 5 mins	Strategic Workforce Group highlight report, 15 May 2019	Assurance	L	Pete Miller			
Total f	or section =							
	Quality Improvement and Compliance Reports							
20	11.25 5 mins	Safer staffing – monthly report	Assurance	М	Anne Scott			
21	11.30 10 mins	Care Quality Commission progress update	Quality Improvement Links to all STEP up to GREAT priorities	N	Anne Scott			
22	11.40 10 mins	Suicide prevention plan (inpatients) report to NHS England	Quality Improvement	0	Sue Elcock			
23	11.50 5 mins	Guardian of Safe Working Hours (Junior Doctors contract) quarterly report	Assurance and compliance	Р	Sue Elcock			
Total f	or section =	30 minutes						
		Governance and Risk	(
24	11.55 5 mins	For approval: NHS provider licence - self-certification	Compliance	Qi Qii Qiii	Anne Scott			
25		Any additional risks highlighted as a resu	Ilt of Board disc	ussion	Cathy Ellis			
S:\Chiof Evoc\TP\2010\5 22 May\Aganda public and overs conf 20100523 Final doc								

S:\Chief Exec\TB\2019\5 - 23 May\Agenda public and extra conf 20190523 Final.doc Drafted 20190401

Updated: 20190522

		today?		
26		Information Pack (circulated to Board members only) containing: • Draft Revised Board Assurance Framework • Step Up To Great Presentation	Information	Cathy Ellis
27		Any other urgent business		Cathy Ellis
28		Public questions on agenda items		Cathy Ellis
29	12.10	Date of next meeting: The next public Trust Board meeting will be held on Thursday 25 July 2019 at 9.30 am – County Hall		Cathy Ellis

It is recommended that, pursuant to Section 1 (2), Public Bodies (Admission to Meetings) Act I960, representatives of the press and other members of the public be excluded from the following meeting, having regard to the confidential nature of the business to be transacted, publicity on which would be prejudicial to the public interest.



Confidential Extraordinary Trust Board Meeting 12.45 on Thursday 23 May 2019

The venue will be NSPCC

AGENDA

Item No.	Timings	Item	Purpose	Paper Ref	Discussion to be led by				
Extra	Extraordinary confidential meeting part 1								
1	12.45	Apologies for absence: And welcome			Cathy Ellis				
2		Declarations of interest in respect of items on the agenda			Cathy Ellis				
3	12.50	Receive Auditor's Annual Governance Statement (ISA 260)	Assurance	AA	Laura Bedford/ Andy Bostock				
4	1.00	Overview Paper	Assurance	BB	Dani Cecchini				
5	1.05	2018/19 review of Trust's Going Concern status	Assurance	CC	Dani Cecchini				
6	1.10	Accounting Policies	Approval	DD	Dani Cecchini				
7	1.15	Receive Head of Internal Audit Opinion	Assurance	EE	Tim Thomas/ Jenny Robinson				
8	1.20	Approve Letter of Representation – Finance	Approval	FFi	Dani Cecchini				
		Approve Letter of Representation - Quality	Approval	FFii	Anne Scott				
9	1.25	Receive Trust's Annual Governance Statement 2018/19	Approval	GGi GGii	Pete Miller				
10	1.30	Approve 2018/2019 Audited Financial Accounts	Approval	HH	Dani Cecchini				
11	1.40	Approve 2018/19 Annual Report	Approval	II	Pete Miller				

S:\Chief Exec\TB\2019\5 - 23 May\Agenda public and extra conf 20190523 Final.doc

Drafted 20190401 Updated: 20190522

12	1.45	Approve 2018/19 Annual Quality Account	Approval	JJ	Anne Scott
13	1.55	Any other urgent business			Cathy Ellis

		Extraordinary confidential meeting part 2/bo	oard developme	ent	
Item No.	Timings	Item	Purpose	Paper Ref	Discussion to be led by
1	2.00 30 mins	Staff voice – Learning Disability Service (including reference to QI)	Quality Improvem ent		Sarah Willis
2		Apologies for absence:			Cathy Ellis
		and welcome			
3	2.30	Declarations of interest in respect of items on the agenda			Cathy Ellis
4		Minutes of the previous confidential meeting, 25 April 2019	Assurance	AAA	Cathy Ellis
5		Matters arising	Assurance	BBB	Cathy Ellis
		Total for section = 35 minu Strategy	tes		
6	2.35	Chief Executive's report (including	Assurance	Oral	Pete Miller
	10 mins	update on CAMHS reprovision, NHFT buddy arrangements, NHSI Undertaking letter previously circulated	Assurance	Olai	Tete Willer
7	2.45	9 May) Sustainability Transformation Plan,	Information	Oral	Pete Miller
	5 mins	Better Care Together and System Leadership Team briefing			
8	2.50 30 mins	Updates on 2019/20 priorities: status report and key risks • Electronic Patient Record (10 mins)	Progress on delivery of STEP up to GREAT priorities	Oral	Sue Elcock
		Mental Health Inpatient Strategic Outline Case (20 Mins)		CCC	Dani Cecchini
9	3.20 10 mins	Break			
Total for		55 minutes			
		Finance and performan	ce		
10	3.30 5 mins	Confidential Finance Report – month 1	Performance	DDDi DDDii	Dani Cecchini
Total for	or section =				
		Quality			
11	3.35 20 mins	External review of Serious Incidents Presentation In attendance: Hilary McCallion	Quality Improvement	Oral	Anne Scott
12	3.55	Reportable issues log	Quality	EEE	Anne Scott

S:\Chief Exec\TB\2019\5 - 23 May\Agenda public and extra conf 20190523 Final.doc Drafted 20190401 Updated: 20190522

	5 mins		Improvement					
Total for	Total for section = 25 minutes							
	Board development							
13	4.00 30 mins	Service presentation – LD service update (short breaks/Agnes Unit/CQC follow up)	Quality Improvement Links to High Standards priority	Oral	Helen Thompson			
14	4.30 5 mins	Board development action tracker on priorities	Assurance	FFF	Cathy Ellis			
15	4.35 20 mins	CQC Quality Summit Presentation – (Board review in advance of meeting on 5 th June)	Assurance	Oral	Peter Miller			
16	4.55 5 mins	Any Other Business – check if any further update is required to the Board Assurance Framework?	Assurance	Oral	Cathy Ellis			
17	5.00	Close						